This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Εκκολπώματα

Τα εκκολπώματα είναι μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Ως προς το σχήμα τους μοιάζουν με μικρά σακουλάκια και συνήθως εμφανίζονται στο αριστερό τμήμα του εντέρου (σιγμοειδές και κατιόν κόλον). Είναι αρκετά συχνά ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, αφού το 50% των ασθενών άνω των 60 ετών έχει εκκολπώματα. Όμως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για την εμφάνιση εκκολπωμάτων και σε μικρότερες ηλικίες.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή τους;
Η βασικότερη αιτία εμφάνισης των εκκολπωμάτων είναι οι πιέσεις που ασκούνται στον εντερικό αυλό κατά τη διάρκεια της κένωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα ή από ευερέθιστο έντερο , είναι πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους εκκολπώματα παχέος εντέρου. Επίσης, μια φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην εμφάνισή τους. Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία εκκολπωμάτων είναι οι κάτωθι:
- Κάπνισμα
- Οικογενειακό ιστορικό
- Παχυσαρκία
- Γενετικοί παράγοντες
- Χρόνια φαρμακευτική αγωγή με στεροειδή ή αντιφλεγμονώδη
- Καθιστική ζωή – Έλλειψη άσκησης
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα εκκολπώματα δεν εμφανίζουν συμπτώματα και εντοπίζονται τυχαία κατά τη διενέργεια κάποιου απεικονιστικού ελέγχου. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα που χρήζουν διερεύνησης. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα παρακάτω:
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
- Αίμα στα κόπρανα
- Απόστημα
- Έντονο πόνο στην κοιλιά (κυρίως στο αριστερό τμήμα)
Τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές παθήσεις του εντέρου. Επομένως, η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να ταυτιστεί αυθαίρετα με την εκκολπωμάτωση. Η εξέταση του ασθενούς από έναν έμπειρο γαστρεντερολόγο είναι βαρύνουσας σημασίας για τη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα.


Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που εμφανίζουν;
Η συχνότερη επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης είναι η εκκολπωματίτιδα. Η εκκολπωματίτιδα εκδηλώνεται όταν τα εκκολπώματα φλεγμαίνουν και χαρακτηριστικό της είναι ο έντονος πόνος, κυρίως στο αριστερό μέρος της κοιλιάς. Ο οξύς κοιλιακός πόνος συνοδεύεται συνήθως από αίσθημα φουσκώματος, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, πυρετό και εμετό. Η εκκολπωματίτιδα ενδέχεται να προκαλέσει αποβολή αίματος από το ορθό, όμως αυτό το σύμπτωμα δεν είναι αρκετά συχνό.
Σοβαρή επιπλοκή της εκκολπωματίτιδας είναι η διάτρηση του εντέρου και η κοπρανώδης περιτονίτιδα.
Η εκκολπωμάτωση μπορεί να προκαλέσει και κάποιες ακόμη επιπλοκές όπως εμφάνιση συριγγίων ή εκδήλωση αιμορραγίας. Εάν η αιμορραγία που προκαλείται από τα εκκολπώματα είναι έντονη, τότε ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Τέλος, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις τα εκκολπώματα ενδέχεται να προκαλέσουν εντερική απόφραξη.
Εκκολπώματα & Διάγνωση
Όπως προαναφέρθηκε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα εκκολπώματα εντοπίζονται τυχαία, αφού δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αντιθέτως, εάν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα, θα πρέπει να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία κοιλίας , βαριούχος υποκλυσμός και τέλος κολονοσκόπηση .
Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται τα εκκολπώματα;
Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση των εκκολπωμάτων εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, εάν και εφόσον υπάρχουν. Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς η εκκολπωμάτωση αντιμετωπίζεται με την υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες. Επίσης, στην καλή λειτουργία του εντέρου βοηθούν η κατανάλωση υγρών και κάποια μορφή άσκησης.
Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα με την βαρύτητα της : Σε ήπιες περιπτώσεις η εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με δίαιτα ( υγρά και σούπες ) καθώς και λήψη αντιβιοτικών και παυσίπονων από το στόμα . Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για ενδοφλέβια αντιβίωση και ενυδάτωση . Στις περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει , τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση .
Εάν ένας ασθενής έχει εκκολπωμάτωση και εμφανίζει τουλάχιστον δύο επεισόδια εκκολπωματίτιδας μέσα στο ίδιο έτος, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή, όπου αφαιρείται το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου. Η λαπαροσκοπική μέθοδος προσφέρει άμεση ανακούφιση και εξασφαλίζει στον ασθενή ταχεία ανάρρωση, ελαχιστοποιώντας τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Εάν έχετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη εκκολπωμάτων, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γαστρεντερολόγο-Ενδοσκόπο Δημήτρη Καλογερά. Ο Δρ. Καλογεράς διαθέτει πολυετή εμπειρία τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.