Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γαστρίτιδα

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η γαστρίτιδα είναι δύο έννοιες άμεσα συνδεδεμένες. Η γαστρίτιδα είναι μια πάθηση του στομάχου που μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια, αν και το ελικοβακτηρίδιο είναι η πιο συχνή αιτία πρόκλησής της.

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και πώς συνδέεται με την εκδήλωση γαστρίτιδας;

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori) ή, όπως ονομάζεται , το “βακτήριο του στομάχου”, αποτελεί μια σημαντική αιτία νόσων του πεπτικού συστήματος . Περίπου οι μισοί ενήλικες Έλληνες έχουν λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά μπορει να μην παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.

Εντοπίζεται στο στομάχι και αποτελεί την κύρια αιτία χρόνιας γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους. Μελέτες δείχνουν ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σχετίζεται και με άλλες ασθένειες , όπως , καρκίνο στομάχου , λέμφωμα στομάχου , σιδηροπενική αναιμία , κ.α.

Ποια είναι τα συμπτώματα ;

Συνηθέστερα συμπτώματα της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο , είναι :

  • Πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα ή και δυσφορία που συνήθως δεν υποχωρούν
  • Αίσθηση ότι χόρτασες μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής
  • Ναυτία ή έμετος
  • Τυμπανισμός ( φούσκωμα )
  • Μειωμένη όρεξη
  • Εύκολη κόπωση
  • Δυσάρεστη αναπνοή
  • Ρέψιμο

Δεν είναι γνωστό για ποιον ακριβώς λόγο η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εκδηλώνεται με προβλήματα σε ομάδα ασθενών και όχι σε όλους. Πιθανόν να εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους πιο ευαίσθητους να αναπτύξουν συμπτώματα από την λοίμωξη.

Μετάδοση

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, φυσιολογικά δεν βρίσκεται στο στομάχι μας, όμως ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων μολύνεται από αυτό, με αποτέλεσμα να γίνεται φορέας του.

O τρόπος μετάδοσης του μικροβίου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς. Εν γένει, πιστεύεται ότι η ανεπαρκής υγιεινή, η χαμηλή κοινωνική τάξη, και οι κακές συνθήκες διαβίωσης σχετίζονται με υψηλότερη συχνότητα της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού . Πιο ευάλωτοι στο βακτηρίδιο είναι οι αλκοολικοί και οι καπνιστές .

Πως γίνεται η διάγνωση της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

  • Με την γαστροσκόπηση και τις βιοψίες στομάχου
  • Με την δοκιμασία αναπνοής , μετά την λήψη ειδικού φαρμάκου
  • Με την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα
  • Με την ανίχνευση ειδικού αντιγόνου στα κόπρανα

Πρέπει να κάνω έλεγχο για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori);

Ναι, εφόσον έχετε συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ζητήστε από τον γαστρεντερολόγο σας να σας πει αν υπάρχει ένδειξη να ελέγξετε πιθανή λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η λοίμωξη από το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αντιμετωπίζεται με φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση οξέος από το στομάχι. Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για 1 έως 2 εβδομάδες. 

Η γαστρίτιδα εκδηλώνεται όταν ο βλεννογόνος του στομάχου φλεγμαίνει. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τη φλεγμονή αυτή την προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, όμως μπορεί να οφείλεται και σε αίτια όπως το στρες, συγκεκριμένα φάρμακα(π.χ. ισχυρά αναλγητικά και λοιπά ).

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού παράγει ένζυμα και τοξίνες που βλάπτουν το βλεννογόνο του στομάχου.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γαστρίτιδα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά(οξεία γαστρίτιδα) ή να εμφανίζονται σταδιακά(χρόνια γαστρίτιδα). Η χρόνια γαστρίτιδα σχεδόν πάντα προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.  Ειδικότερα, τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάποιον ασθενή που πάσχει από γαστρίτιδα είναι τα κάτωθι:

  • Εκδήλωση πόνου στην άνω κοιλία
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια όρεξης
  • Τυμπανισμός
  • Αίσθημα πληρότητας μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής 

Διαγνωστικές εξετάσεις

Εάν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα γαστρίτιδας, η διαγνωστική εξέταση εκλογής είναι η γαστροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης μπορεί να ληφθεί και δείγμα του στομάχου για βιοψία. Στη συνέχεια, το δείγμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, για να διαπιστωθεί εάν η λοίμωξη προέρχεται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η λήψη του ιστορικού του ασθενούς και τα αποτελέσματα της γαστροσκόπησης οδηγούν με ασφάλεια τον θεράποντα γαστρεντερολόγο στη διάγνωση.

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γαστρίτιδα: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Η έγκαιρη διάγνωση της γαστρίτιδας είναι βαρύνουσας σημασίας για τη θεραπεία της. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και αντιμετωπίζεται εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία. Η γαστρίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα μετά τη διάγνωσή της, καθώς μπορεί να προκαλέσει έλκη στο στομάχι, τα οποία αυξάνουν την επικινδυνότητα εκδήλωσης κάποιας κακοήθειας.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι η γαστρίτιδα προκλήθηκε από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τότε χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα, η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται περιλαμβάνει αντιβιοτικά στα οποία το βακτήριο παρουσιάζει ευαισθησία. Επίσης, η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν με τη σειρά τους στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχοντας πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών παθήσεων και όντας εξειδικευμένος στην Ενδοσκοπική Γαστρεντερολογία βρίσκεται στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας, εάν υποφέρετε από συμπτώματα που σχετίζονται με τη γαστρίτιδα.