Γαστρίτιδα: Μια συχνή πάθηση με ενοχλητικά συμπτώματα

Ψυχικό στρες , αλόγιστη χρήση ορισμένων φαρμάκων κάπνισμα και αλκοόλ , συνθέτουν μία εικόνα καθημερινότητας για πολλούς από εμάς . Δυστυχώς όμως ο αποδέκτης τέτοιων συνηθειών , είναι το στομάχι μας , που δεν είναι πάντα έτοιμο να τις αντιμετωπίσει με την ίδια ευκολία . Συχνοί πόνοι στην κοιλιά , καούρες , ξινίλες και ρεψίματα είναι τα συνήθη συμπτώματα , μιας από τις πιο συχνές και δύσκολες παθήσεις της καθημερινότητάς μας : Αυτή της γαστρίτιδας .

Τι είναι η γαστρίτιδα;

Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και συνήθως πρόκειται για μόλυνση από το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου (Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού). Ωστόσο, άλλοι παράγοντες όπως η χρήση ισχυρών αναλγητικών και το έντονο στρες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη γαστρίτιδας. 

Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να εμφανίζεται σιγά-σιγά με τον καιρό (χρόνια γαστρίτιδα) . Σε ορισμένες περιπτώσεις , η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία έλκους με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου . Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως , η γαστρίτιδα δεν είναι σοβαρή και βελτιώνεται γρήγορα με τη θεραπεία .

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Πολύ δυνατός πόνος ή κάψιμο (δυσπεψία) στην άνω κοιλιακή χώρα  που μπορεί να χειροτερεύει ή να καλυτερεύει με την τροφή
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια της όρεξης
  • Φούσκωμα και ρεψίματα
  • Ένα αίσθημα πληρότητας στο επάνω στην κοιλιά σας μετά το  φαγητό
  • Απώλεια βάρους


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Επειδή τα συμπτώματα της γαστρίτιδας μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων , ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του και όχι να βάζει μόνος του τη διάγνωση .

Στη διάγνωση συμβάλει το ιστορικό και η κλινική εξέταση αλλά η ακριβής διάγνωση τίθεται με την γαστροσκόπηση .  Η γαστροσκόπηση επιτρέπει στον γαστρεντερολόγο  να δει , διαμέσου του ενδοσκοπίου , τον βλεννογόνο του στομάχου και παράλληλα να πάρει βιοψίες από το στομάχι , για ιστολογική εξέταση , ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν βακτήρια του τύπου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού . Σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχει υποψία για μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού , μπορεί να γίνει τέστ αναπνοής για αναζήτηση του μικροβίου .

Η διαγνωστική διερεύνηση είναι σημαντικό να γίνει σωστά για να αποκλειστεί η ύπαρξη άλλων ασθενειών , οι οποίες μιμούνται την γαστρίτιδα , όπως για παράδειγμα το έλκος ή ο καρκίνος στομάχου.

Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρίτιδα;

Στους ασθενείς με γαστρίτιδα επιβάλλεται η αποφυγή φαρμάκων που προκαλούν ερεθισμό του γαστρικού βλεννογόνου , όπως η ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη καθώς και η αποφυγή αλκοολούχων ποτών .

Φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου , συμβάλλουν σημαντικά στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα . Σε περιπτώσεις όπου η γαστρίτιδα αποδειχθεί ότι οφείλεται σε μικρόβιο , όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού , τότε χρειάζεται , θεραπευτική αγωγή , με αντιβιοτικά , στα οποία το μικρόβιο είναι ευαίσθητο . Επίσης σωστές διατροφικές συνήθειες με αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ , καθώς και σωστή διαχείριση του στρες , συντελούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων