Γαστροσκόπηση
Τι είναι η γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση με την οποία εξετάζεται ενδελεχώς ο εσωτερικός βλεννογόνος του ανώτερου πεπτικού συστήματος. Το ανώτερο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο. Η συγκεκριμένη εξέταση αφορά σε μια απόλυτα ασφαλή εξέταση ενώ η διαγνωστική της αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού δίνει στον ιατρό πλήρη εικόνα του ανώτερου πεπτικού συστήματος του ασθενούς.
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η γαστροσκόπηση;
Η εξέταση της γαστροσκόπησης ενδείκνυται είτε για διερεύνηση συμπτωμάτων, είτε για την παρακολούθηση ήδη υπαρχόντων παθήσεων. Ειδικότερα, η εξέταση της γαστροσκόπησης διενεργείται σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται:
- Δυσπεπτικές ενοχλήσεις
- Ανορεξία
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Πόνος ή κάψιμο στην άνω κοιλία
- Δυσκολία στην κατάποση (οδυνοφαγία)
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Συνεχόμενη ναυτία και εμετός
- Χρόνια διάρροια ή δυσαπορρόφηση
- Μαύρα κόπρανα
- Κίρρωση του ήπατος
- Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
- Επίμονη επιγαστραλγία
- Οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας στομάχου
Επίσης, κατά τη διενέργεια της εξέτασης μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία, αν και εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαγνωστούν καλοήθεις ή κακοήθεις καταστάσεις, καθώς και αυτοάνοσα νοσήματα όπως για παράδειγμα η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn.
Πώς πραγματοποιείται η γαστροσκόπηση;
Πρόκειται για μια ανώδυνη για τον ασθενή εξέταση, αφού για να πραγματοποιηθεί ο ασθενής υποβάλλεται σε μέθη ή σε γενική αναισθησία. Επίσης, ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει στο λαιμό του ασθενούς τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, εισαγάγεται στο στόμα του ασθενούς, το γαστροσκόπιο. Το γαστροσκόπιο είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας, ο οποίος στην άκρη του έχει μια μικρή κάμερα. Η κάμερα αυτή συνδέεται με μια οθόνη. Έτσι ό,τι καταγράφει αυτό αποτυπώνεται στην οθόνη.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ιατρός που πραγματοποιεί την εξέταση αποκτά μια πλήρη εικόνα υψηλής ευκρίνειας για την κατάσταση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου του ασθενούς. Ο χρόνος διενέργειας της εξέτασης, αν έχει απλώς διαγνωστικό χαρακτήρα, δεν ξεπερνά τα 8-10 λεπτά. Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπου πρέπει να διενεργηθεί κάποια βιοψία, ο χρόνος της εξέτασης αυξάνεται.
Απαιτείται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία πριν τη Γαστροσκόπηση;
Πριν τη γαστροσκόπηση, ο ασθενής που θα υποβληθεί σε αυτή θα πρέπει να μην έχει καταναλώσει τροφή ή υγρά για ένα χρονικό διάστημα πριν. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής δεν πρέπει να έχει φάει 6-8 ώρες πριν την εξέταση και να μην έχει καταναλώσει κάποιο υγρό 2 με 3 ώρες πριν. Επίσης, αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή οφείλει να έχει ενημερώσει τον ιατρό που θα πραγματοποιήσει την εξέταση, προκειμένου να του δώσει οδηγίες για τη λήψη του. Επίσης, καλό θα ήταν ο ασθενής να φύγει με τη συνοδεία κάποιου άλλου προσώπου, καθώς θα υποβληθεί σε μέθη ή νάρκωση και δεν θα μπορεί να οδηγήσει αμέσως μετά την εξέταση.
Τι πρέπει να προσέξετε μετά τη Γαστροσκόπηση;
Μετά τη γαστροσκόπηση, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού ίσως να μην έχετε συνέλθει ακόμα από τη μέθη ή νάρκωση που σας έχει χορηγηθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής καλό θα ήταν να αποφύγει τα παρακάτω:
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Έντονη σωματική δραστηριότητα
- Οδήγηση
- Άρση βαρέων αντικειμένων
Μετά από τη διενέργειά της, ίσως νιώσετε ότι πονά ο λαιμός σας ή ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο με αέρα. Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν σταδιακά.
Πιθανές επιπλοκές μετά τη Γαστροσκόπηση
Η μακροχρόνια πρακτική έχει αποδείξει ότι η γαστροσκόπηση αποτελεί ασφαλή εξέταση σε έμπειρα χέρια . Οι πιθανές επιπλοκές (διάτρηση , αιμορραγία κατά την λήψη βιοψίας ή αφαίρεση πολύποδα ) είναι σπάνιες .
Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχοντας πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών παθήσεων και όντας εξειδικευμένος στην Ενδοσκοπική Γαστρεντερολογία βρίσκεται στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την εξέταση της γαστροσκόπησης.