Καρκίνος πεπτικού (οισοφάγου-στομάχου-παχέος εντέρου)
Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος αποτελούν έναν εξαιρετικά σύνηθες τύπο καρκίνων και περιλαμβάνουν τον καρκίνο του οισοφάγου, τον καρκίνο του στομάχου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Καρκίνος Πεπτικού: Καρκίνος οισοφάγου
Ο οισοφάγος είναι ένας σωλήνας που συνδέει το στόμα και το λαιμό με το στομάχι. Όταν ένα άτομο καταπίνει, το μυϊκό τοίχωμα του οισοφάγου συσπάται για να βοηθήσει στην ώθηση της τροφής προς το στομάχι. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καρκίνου που μπορεί να εμφανιστούν στον οισοφάγο. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται πιο συχνά στο άνω ή στο μεσαίο τμήμα του οισοφάγου. Το αδενοκαρκίνωμα εμφανίζεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου.
Συμπτώματα
Οι πολύ μικροί όγκοι σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλούν γενικά συμπτώματα. Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση καθώς ο όγκος μεγαλώνει και το πλάτος του οισοφάγου στενεύει. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, ο οισοφάγος στενεύει περισσότερο προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση ακόμη και υγρών. Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα δυσπεψίας, καούρας, εμετού και πνιγμού.
Πώς επιτελείται διάγνωση σε καρκίνο οισοφάγου;
Ο εξιδεικευμένος γαστρεντερολόγος θα ξεκινήσει γενικά λαμβάνοντας ένα πλήρες ιστορικό και πραγματοποιώντας φυσική εξέταση. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί ενδοσκόπηση ώστε να εξεταστεί το εσωτερικό στρώμα του οισοφάγου. Επιπροσθέτως μπορεί να διεκπεραιωθεί βιοψία την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων. Μια αξονική τομογραφία του λαιμού, του θώρακα και της κοιλιάς επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα όργανα του σώματος, έτσι ώστε ο γαστρεντερολόγος να μπορεί να καθορίσει την κατάλληλη αντιμετώπιση. Επιπροσθέτως, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα είναι μια τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή λεπτομερούς εκτίμησης του βάθους του όγκου και της συμμετοχής των παρακείμενων λεμφαδένων.
Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου του οισοφάγου ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή/και χημειοθεραπεία. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου υποβάλλονται σε κάποια μορφή συνδυαστικής θεραπείας με χειρουργική επέμβαση.
Μερικοί ασθενείς με πολύ πρώιμο καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να υποβληθούν σε ενδοσκοπική εκτομή του καρκίνου χωρίς χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου ή η ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή.
Καρκίνος πεπτικού: Καρκίνος στομάχου
Το στομάχι είναι μέρος του πεπτικού συστήματος και συνδέει τον οισοφάγο με το λεπτό έντερο. Μόλις το φαγητό εισέλθει στο στομάχι, οι μύες του στομάχου βοηθούν στην ανάμειξη και την πολτοποίηση του φαγητού χρησιμοποιώντας μια κίνηση που ονομάζεται περισταλτική. Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του στομάχου και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το στομάχι και σε άλλα όργανα όπως το λεπτό έντερο, τους λεμφαδένες, το ήπαρ, το πάγκρεας και το παχύ έντερο.
Συμπτώματα
Οι ασθενείς μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια και συχνά η διάγνωση γίνεται μετά την εξάπλωση του καρκίνου. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά
- Ναυτία και έμετος
- Απώλεια όρεξης
- Κούραση ή αδυναμία
- Αιμορραγία
- Απώλεια βάρους
- Πρώιμο κορεσμό
Αιτίες/Παράγοντες Κινδύνου
Ενώ δεν είναι απόλυτα βέβαιες οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη του. Όσοι ασθενείς είναι άνω των 55 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Επιπλέον οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές πιο συχνά από τις γυναίκες. Επιπλέον, τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στομάχου ή έχουν μια πάθηση όπως η κακοήθης αναιμία ή η γαστρική ατροφία (που έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη από την κανονική παραγωγή πεπτικών υγρών) μπορεί να συσχετιστούν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου. Υπάρχουν επίσης βάσιμες ενδείξεις ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σε καρκίνο πεπτικού.
Έλεγχος/Διάγνωση
Εκτός από τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού και τη διενέργεια φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:
- Ενδοσκόπηση
- Εάν εντοπιστεί μια μη φυσιολογική περιοχή, μπορούν να ληφθούν βιοψίες (δείγματα ιστού) και να εξεταστούν στο μικροσκόπιο για να αναζητηθούν καρκινικά κύτταρα.
- Εάν εντοπιστεί καρκίνος, ο γιατρός μπορεί να προγραμματίσει πρόσθετες εξετάσεις σταδιοποίησης για να προσδιορίσει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, το πάγκρεας, τους πνεύμονες ή άλλα όργανα κοντά στο στομάχι.
- Η σταδιοποίηση του καρκίνου του στομάχου μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερήχου. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του βάθους της εξάπλωσης του όγκου στο τοίχωμα του στομάχου και της εμπλοκής των παρακείμενων δομών, καθώς και στην εκτίμηση για τυχόν διευρυμένους λεμφαδένες που ενδέχεται να προσβληθούν από καρκινικά κύτταρα.
Θεραπευτική αγωγή
Τα σχέδια θεραπείας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση, την έκταση του όγκου και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.
Μερικοί ασθενείς με πολύ πρώιμο καρκίνο του στομάχου που περιλαμβάνει μόνο τις επιφανειακές στοιβάδες του τοιχώματος του στομάχου, μπορεί να υποβληθούν σε ενδοσκοπική εκτομή του καρκίνου χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Καρκίνος πεπτικού: Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο παχύ έντερο , το τελευταίο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως ξεκινά ως μικρές, μη καρκινικές μάζες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες και σχηματίζονται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου.
Συμπτώματα
Οι πολύποδες μπορεί να είναι μικροί και να προκαλούν λίγα, εάν υπάρχουν, συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, οι γαστρεντερολόγοι συνιστούν τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζοντας και αφαιρώντας τους πολύποδες πριν μετατραπούν σε καρκίνο.
Σε περίπτωση που οι πολύποδες μετατραπούν σε κακοήθεις, τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:
- Διάρροια/ Δυσκοιλιότητα
- Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα
- Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
- Μια αίσθηση ότι το έντερό δεν αδειάζει εντελώς
- Αδυναμία ή κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Θεραπεία
Εάν αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου, πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τον έλεγχό του, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοθεραπείας και των φαρμακευτικών θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία, ή η ανοσοθεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, ο καρκίνος πεπτικού αποτελεί μία εξαιρετικά συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου, επομένως ο προ-συμπτωματικός έλεγχος μετά την ηλικία των 50 χρονών (είτε νωρίτερα σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού καρκίνου πεπτικού) σε έναν εξιδεικευμένο Γαστρεντερολόγο – Ενδοσκόπο είναι απαραίτητος. Σε περίπτωση όμως που εμφανίσετε οποιαδήποτε ένδειξη ύποπτης συμπτωματολογίας , επικοινωνήστε με τον εξιδεικευμένο γαστρεντερολόγο Δημήτρη Καλογερά για λεπτομερή διαγνωστική διερεύνηση και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.