Μαύρα κόπρανα (Μέλαινα κένωση)

Τα μαύρα κόπρανα (μέλαινα κένωση) ενδέχεται να εμφανιστούν ως σύμπτωμα διάφορων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος. Συνήθως τα μαύρα κόπρανα αποτελούν ένδειξη αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος. Όμως, μπορεί να οφείλονται σε διατροφικούς παράγοντες ή σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού.

Σε ποια αίτια μπορεί να οφείλονται τα μαύρα κόπρανα(μέλαινα κένωση);

Όπως προαναφέρθηκε, τα μαύρα κόπρανα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιων καθημερινών συνηθειών του ατόμου ή κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει κενώσεις μαύρου χρώματος. Τα φάρμακα αυτά είναι κυρίως τα συμπληρώματα που περιέχουν βισμούθιο, μόλυβδο και σίδηρο. Επίσης, η κατανάλωση τροφών όπως μελιτζάνες, μαύρη γλυκόριζα, παντζάρια κ.ά. μπορούν να αλλάξουν παροδικά το χρώμα των κοπράνων.  Σε αυτή την περίπτωση το χρώμα τους επανέρχεται μόλις η τροφή αποβληθεί ή εάν ο ασθενής σταματήσει τη λήψη συμπληρωμάτων.

Εάν δεν ισχύει κάποια από τις παραπάνω συνθήκες, τότε οι σκουρόχρωμες κενώσεις οφείλονται σε κάποιον παθολογικό παράγοντα. Συνήθως τα μαύρα κόπρανα είναι αποτέλεσμα αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο.

Τα παθολογικά αίτια που ευθύνονται για κενώσεις με μαύρα κόπρανα είναι τα κάτωθι:

  • Έλκος οισοφάγου ή δωδεκαδάκτυλου
  • Πεπτικό έλκος
  • Αιμορραγική γαστρίτιδα
  • Καρκίνος οισοφάγου
  • Οισοφαγίτιδα
  • Σύνδρομο Mallory-Weiss
  • Αγγειοδυσπλασίες
  • Αιμοχολία
  • Καρκίνος στομάχου
  • Έλκος Dieulafoy
  • Πολύποδες εντέρου

Ποια συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν τα μαύρα κόπρανα(μέλαινα κένωση);

Τα μαύρα κόπρανα στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αρκετά κολλώδη και δύσοσμα. Ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί την αιμορραγία, ενδέχεται να εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα:

Τέλος, εάν τα μαύρα κόπρανα συνοδεύονται από λιποθυμίες, εμετούς με αίμα και ανεξήγητη απώλεια βάρους, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Αν έχετε σκουρόχρωμες κενώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο, καθώς είναι ένα σύμπτωμα που χρήζει διερεύνησης. Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τα μαύρα κόπρανα πραγματοποιείται συνδυαστικά με τη λήψη του ιστορικού, την καταγραφή των συμπτωμάτων και τη διενέργεια εξετάσεων.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που οδηγούν σε μια έγκυρη διάγνωση είναι εργαστηριακές, αλλά και απεικονιστικές. Έτσι, ο ασθενής υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις και σε καλλιέργεια κοπράνων. Επιπροσθέτως, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, όπως γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο θεράπων γαστρεντερολόγος προχωρά στο σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση των κενώσεων μελανού χρώματος.

Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτριος Καλογεράς διενεργεί ενδοσκοπικές διαγνωστικές εξετάσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Μαύρα κόπρανα(μέλαινα κένωση) & Τρόποι αντιμετώπισης

Ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των μαύρων κοπράνων είναι η εύρεση της αιτίας που έχει προκαλέσει την εμφάνισή τους. Εάν τα μαύρα κόπρανα εκδηλώνονται ως σύμπτωμα κάποιου έλκους, συνήθως αντιμετωπίζονται με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε περιστατικά κακοήθειας, η χειρουργική επέμβαση είναι η θεραπεία εκλογής, η οποία συνήθως συνοδεύεται και από χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες.

Συμπερασματικά, τα μαύρα κόπρανα είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να αξιολογείται από κάποιον έμπειρο Γαστρεντερολόγο. Η άμεση διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για τη ριζική αντιμετώπιση του αιτίου που έχει προκαλέσει την εμφάνισή τους. 

Εάν εμφανίζετε μέλαινες κενώσεις, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Γαστρεντερολόγο-Ενδοσκόπο Δημήτρη Καλογερά. Ο Δρ. Καλογεράς βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος.