Πεπτικό Έλκος
Tι ορίζεται ως πεπτικό έλκος;
Ως πεπτικό έλκος ορίζεται η εμφάνιση πληγής στο εσωτερικό του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου, (που αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Πρόκειται για συχνή κατάσταση που μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του πεπτικού έλκους;
Τα οξέα που παράγονται στο στομάχι υπό φυσιολογικές συνθήκες βοηθούν στην πέψη των τροφών και συμβάλλουν στην εξουδετέρωση βακτηρίων. Μερικά κύτταρα του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου παράγουν βλέννα, η οποία λειτουργεί ως άμυνα στα οξέα που παράγονται.
Η ποσότητα των οξέων που παράγονται και η ποσότητα της βλέννας συνήθως βρίσκονται σε ισορροπία. Εάν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, τότε τα οξέα ενδέχεται να δημιουργήσουν έλκος στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο.
Οι αιτίες που σχετίζονται με την δημιουργία πεπτικού έλκους είναι οι κάτωθι:
- Λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού (Helicobacter pylori): το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την εκδήλωση πεπτικών ελκών. Στατιστικά το 20% των ατόμων που έχουν εμφανίσει λοίμωξη από το συγκεκριμένο μικρόβιο, θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του πεπτικό έλκος.
- Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων: η συχνή λήψη ΜΣΑΦ(ασπιρίνη, ναπροξένη, ιβουπροφένη κ.ά.) για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών ή άλλου είδους πόνων προκαλεί ανισορροπία στον αμυντικό μηχανισμό του στομάχου.
- Τρόπος ζωής: το έντονο στρες και οι ψυχολογικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη) αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης πεπτικού έλκους.Επίσης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης πεπτικών ελκών.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το πεπτικό έλκος;
Το πεπτικό έλκος εμφανίζεται κυρίως με δυσπεπτικά ενοχλήματα αλλά και με τα παρακάτω συμπτώματα:
- Επιγαστραλγία
- Αίσθημα καύσου στο στομάχι
- Μετεωρισμός
- Αίσθημα βάρους στο επιγάστριο
- Απώλεια όρεξης
- Όξινες ερυγές
- Φούσκωμα (μετεωρισμός)
- Ναυτία
- Εμετός (σε μερικές περιπτώσεις)
Ο επιγαστρικός πόνος αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα του πεπτικού έλκους είτε εντοπίζεται στο στομάχι είτε στο δωδεκαδάκτυλο. Εάν το έλκος εντοπίζεται στο στομάχι, ο πόνος εντοπίζεται κατά τη διάρκεια του γεύματος ή λίγο μετά από αυτό. Από την άλλη, εάν ο ασθενής εμφανίζει έλκος δωδεκαδακτύλου, τότε ο πόνος εκδηλώνεται συνήθως 2-3 ώρες μετά το φαγητό.
Πεπτικό έλκος & Επιπλοκές
Η εμφάνιση οποιουδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα χρήζει άμεσης διερεύνησης από έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο. Εάν το πεπτικό έλκος αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε ενδέχεται να εκδηλωθούν επιπλοκές όπως:
- Αιμορραγία: η αιμορραγία εμφανίζεται είτε σε εμετούς είτε στις κενώσεις. Σε περίπτωση αιμορραγίας τα κόπρανα είναι μαύρα και αρκετά δύσοσμα.
- Διάτρηση στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου: η διάτρηση στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο και οξύ πόνο.
- Πυλωρική στένωση: εάν το πεπτικό έλκος δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ενδέχεται να προκαλέσει πυλωρική στένωση, δηλαδή στένωση του κατώτερου τμήματος του στομάχου που παρεμποδίζει την προώθηση της τροφής στο δωδεκαδάκτυλο.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση του πεπτικού έλκους απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω της γαστροσκόπησης, μιας ενδοσκοπικής εξέτασης με μεγάλη διαγνωστική αξία.
Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης πραγματοποιείται ενδελεχής έλεγχος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου για τη διαπίστωση βλεννογονικών αλλοιώσεων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψίας, ώστε να γίνει εν συνεχεία έλεγχος από τον παθολογοανατόμο και για την παρουσία ή όχι ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Πεπτικό έλκος & Θεραπεία
Η θεραπεία του πεπτικού έλκους είναι κατά κανόνα συντηρητική και περιλαμβάνει κυρίως τη λήψη ειδικών φαρμάκων για το στομάχι.
Εάν συνυπάρχει λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τότε ο ασθενής λαμβάνει ένα ειδικό φαρμακευτικό σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από την ειδική φαρμακευτική αγωγή για το στομάχι, ο ασθενής λαμβάνει και αντιβιοτική αγωγή.
Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή εάν έχουν εκδηλωθεί επιπλοκές, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής. Επίσης, ενδέχεται να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν επιφυλάξεις για την καλοήθεια του πεπτικού έλκους.
Σε κάθε περίπτωση σε όλους τους ελκοπαθείς δίνονται γενικές οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Διακοπή καπνίσματος.
- Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.
- Αποφυγή λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συχνά.
- Αποφυγή ή καλύτερη διαχείριση του στρες.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν πεπτικό έλκος, απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο. Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.