Πολύποδες παχέος εντέρου  –  Πότε ο πολύποδας είναι επικίνδυνος;

Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι αρκετά συχνοί και σε πολλές περιπτώσεις  θεωρούνται επικίνδυνοι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ύπαρξη ενός πολύποδα δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απαιτείται όμως η σωστή αντιμετώπιση του και εν συνεχεία η ενδοσκοπική παρακολούθηση του ασθενούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Τι ορίζεται ως πολύποδας παχέος εντέρου;

Ως πολύποδας παχέος εντέρου ορίζεται  ένας καλοήθης όγκος στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου. Οι πολύποδες εμφανίζονται με αρκετά μεγάλη συχνότητα. Βάσει ερευνών το 30-50% των ατόμων άνω των 50 ετών έχει πολύποδες παχέος εντέρου και όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισής τους.

Αίτια & Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης πολυπόδων

Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, έχουν εντοπιστεί κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Οι παράγοντες που ευθύνονται κυρίως για την εμφάνιση πολυπόδων είναι οι κάτωθι:

  • Οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων
  • Κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
  • Κληρονομικά σύνδρομα(σύνδρομο Lynch ή σύνδρομο Gardner)
  • Παχυσαρκία
  • Νόσος Chron
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
  • Κάπνισμα
  • Καθιστική ζωή
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά

Τύποι πολυπόδων και πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής 

Αν και ένας πολύποδας συνήθως δεν είναι ανησυχητικός, κάποιοι εξ αυτών μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια σε βάθος χρόνου . Ειδικότερα, οι πολύποδες διακρίνονται στους παρακάτω τύπους:

  • Αδενώματα: πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο πολύποδα.Τα αδενώματα έχουν σημαντική πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθός τους, τόσο πιο επικίνδυνοι είναι και γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η αφαίρεσή τους αμέσως μετά τον εντοπισμό τους.
  • Φλεγμονώδεις πολύποδες: εμφανίζονται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως για παράδειγμα η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Οι πολύποδες αυτοί είναι ακίνδυνοι, αφού δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια.
  • Υπερπλαστικοί πολύποδες: οι υπερπλαστικοί είναι συχνοί πολύποδες και δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, όπως και οι φλεγμονώδεις.

Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίζει ένας επικίνδυνος πολύποδας;

Οι πολύποδες, ειδικά εάν είναι μικροί σε μέγεθος, είναι ασυμπτωματικοί. Αντιθέτως, οι μεγάλοι πολύποδες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, τα οποία χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Η εμφάνιση της συμπτωματολογίας δε σημαίνει ότι ο πολύποδας είναι επικίνδυνος ή έχει ήδη εξελιχθεί σε κακοήθεια, όμως η διερεύνησή της από έναν έμπειρο γαστρεντερολόγο είναι αναγκαία. Ειδικότερα, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας πολύποδας είναι τα κάτωθι:

Στην διάγνωση πολυπόδων βοηθούν και άλλες εξετάσεις όπως , η εξέταση κοπράνων για παρουσία αίματος ,  η CT κοιλίας και ο βαριούχος υποκλυσμός .

Αντιμετώπιση πολυπόδων

Οι πολύποδες, ανάλογα με το μέγεθός τους αφαιρούνται ενδοσκοπικά μέσω της πολυπεκτομής.

Η πολυπεκτομή είναι μια απόλυτα ασφαλής, ανώδυνη επέμβαση και δεν απαιτεί νοσηλεία. Τέλος, εάν ο πολύποδας έχει εξελιχθεί σε κακοήθεια, τότε η θεραπεία εκλογής είναι η κολεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται το τμήμα του εντέρου στο οποίο έχει εκδηλωθεί η κακοήθεια. Μετά την αφαίρεση του πολύποδα συνιστάται η ενδοσκοπική παρακολούθηση του παχέος εντέρου ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

Ο πολύποδας θα πρέπει να αξιολογείται από έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να καθορίσει με ακρίβεια την επικινδυνότητά του. Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και στην αφαίρεση πολυπόδων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.