Πολυποδεκτομή
Τι είναι οι πολυποδεκτομή;
Ως πολυποδεκτομή ορίζεται η τεχνική αφαίρεσης πολυπόδων ενδοσκοπικά κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ή της κολονοσκόπησης. Eίναι μια ασφαλής επεμβατική διαδικασία , που είναι συνήθως αναίμακτη και απολύτως ανώδυνη για τον ασθενή.
Λίγα λόγια για τους πολύποδες
Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι και εντοπίζονται στο στομάχι και πολύ συχνότερα στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου. Οι πολύποδες παχέος εντέρου εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα, καθώς βάσει ερευνών το 30-50% των ασθενών άνω των 50 εμφανίζουν πολύποδες.
Αν και πρόκειται για καλοήθεις όγκους, η πιθανότητα εξαλλαγής τους σε κακοήθεια υπάρχει. Οι πολύποδες παχέος εντέρου διακρίνονται σε φλεγμονώδεις πολύποδες, υπερπλαστικούς πολύποδες και αδενώματα. Τα αδενώματα εμφανίζουν αρκετές πιθανότητες να εξελιχθούν σε κακοήθεια και γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται η αφαίρεσή τους.
Οι γαστρικοί πολύποδες διακρίνονται σε κυστικούς πολύποδες θόλου , υπερπλαστικούς πολύποδες , φλεγμονώδεις πολύποδες και αδενωματώδεις πολύποδες . Στην περίπτωση των γαστρικών πολυπόδων με μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζονται οι κυστικοί πολύποδες θόλου(70-90%), όμως δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια. Οι αδενωματώδεις, αν και σπάνιοι, είναι προκαρινωματώδεις βλάβες και χρήζουν αφαίρεσης.
Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται;
Η πολυποδεκτομή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όπου οι πολύποδες του στομάχου ή του εντέρου προκαλούν στον ασθενή έντονα συμπτώματα ή υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες μετάλλαξής τους σε κακοήθεια.
Oι πολύποδες τόσο του στομάχου όσο και του εντέρου όσο είναι μικροί σε μέγεθος δεν προκαλούν συμπτώματα. Όσο μεγαλώνουν, ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στον γαστρεντερολόγο.
Ειδικότερα, οι γαστρικοί πολύποδες παρουσιάζουν πόνο και ευαισθησία κατά την πίεση της κοιλιακής χώρας και ναυτία. Οι πολύποδες παχέος εντέρου ενδέχεται να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αίμα στα κόπρανα και αποβολή βλέννας, μετεωρισμό και σιδηροπενική αναιμία.
Προετοιμασία πριν την πολυποδεκτομή
Η προετοιμασία του ασθενούς πριν την πολυποδεκτομή δε διαφέρει σε τίποτα από αυτή που θα έκανε στην περίπτωση της απλής γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης. Στην περίπτωση της γαστροσκόπησης ο ασθενής δε θα πρέπει να έχει καταναλώσει τροφή 6-8 ώρες ή οποιοδήποτε υγρό 2-3 ώρες πριν την εξέταση. Στην περίπτωση της κολονοσκόπησης ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τη διατροφή που θα του υποδείξει ο ιατρός, ενώ λίγες ώρες πριν την εξέταση, ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώσει τίποτα.
Ποια είναι η διαδικασία της πολυποδεκτομής;
Πριν την έναρξη της διαδικασίας χορηγείται στον ασθενή μέθη. Η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών βρόγχων διάφορων σχημάτων ανάλογα με το είδος του πολύποδα. Οι μικροί σε μέγεθος πολύποδες αφαιρούνται χωρίς τη χρήση διαθερμίας, ενώ στην περίπτωση των μεγαλύτερων πολυπόδων η χρήση διαθερμίας είναι απαραίτητη. Αρχικά, προωθείται το ενδοσκόπιο– λεπτό και εύκαμπτο εργαλείο με κάμερα υψηλής ευκρίνειας- στο στομάχι ή στο παχύ έντερο. Μόλις, ο γαστρεντερολόγος αποκτήσει πλήρη οπτική πρόσβαση του πολύποδα, τον αφαιρεί με κινήσεις υψηλής ακρίβειας. Η διάρκεια της πολυποδεκτομής ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του πολύποδα που αφαιρείται. Μετά την αφαίρεσή του, ο πολύποδας αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.
Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής μετά την πολυποδεκτομή
O ασθενής μετά την πολυποδεκτομή παραμένει τουλάχιστον για 30 λεπτά στο ιατρείο. Η οδήγηση καλό είναι να αποφευχθεί μετά την πολυποδεκτομή, καθώς ο ασθενής μπορεί να μην έχει συνέλθει ακόμη από τη μέθη.
Η ανάρρωση μετά την πολυποδεκτομή είναι σύντομη και χωρίς επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή του ασθενούς προσαρμόζεται κατάλληλα από τον γαστρεντερολόγο και συνιστάται αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας ενός χρονικού διαστήματος μπορεί να διενεργηθεί εκ νέου γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση, διασφαλίζοντας έτσι την απουσία πολυπόδων.
Οι πολύποδες στομάχου και εντέρου θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο και να αφαιρούνται, εάν και εφόσον είναι απαραίτητο. Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχει μεγάλη εμπειρία στην αφαίρεση πολυπόδων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.