Πολύποδες Παχέος Εντέρου
Tι είναι οι πολύποδες παχέος εντέρου;
Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι καλοήθεις όγκοι στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου. Πρόκειται για ένα συχνό γαστρεντερολογικό πρόβλημα και η πιθανότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ύπαρξη ενός πολύποδα δεν είναι ανησυχητική, όμως χρήζει συχνής παρακολούθησης, καθώς η εξέλιξή του σε κακοήθεια είναι πιθανή.
Τύποι πολυπόδων παχέος εντέρου
Οι πολύποδες παχέος εντέρου διακρίνονται στους παρακάτω τύπους:
- Αδενώματα: τα αδενώματα αποτελούν τον πιο συχνό τύπο πολύποδα καιχαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστάεξέλιξης σε κακοήθεια.Εξαιτίας αυτού, εάν είναι μεγάλοι σε μέγεθός προτείνεται η άμεση αφαίρεσή τους.
- Φλεγμονώδεις πολύποδες: αυτός ο τύπος πολυπόδων εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδη κολίτιδα). Οι συγκεκριμένοι πολύποδες είναι ακίνδυνοι και δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια.
- Υπερπλαστικοί πολύποδες: οι υπερπλαστικοί πολύποδες είναι συνήθως μικρού μεγέθους και εντοπίζονται στο ορθό και στο σιγμοειδές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, εκτός αν είναι μεγάλοι σε μέγεθος ή διακρίνονται από συγκεκριμένα ιστολογικά χαρακτηριστικά.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης των πολυπόδων;
Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων του παχέος εντέρου δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή τους . Ειδικότερα, οι προδιαθεσικοί παράγοντες αυτοί είναι οι κάτωθι:
- Οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων
- Παχυσαρκία
- Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Κάπνισμα
- Καθιστική ζωή
- Διατροφή πλούσια σε λιπαρά
- Υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών
- Κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου
- Κληρονομικά σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Lynch)
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τους πολύποδες παχέος εντέρου;
Οι πολύποδες μικρού μεγέθους είναι συνήθως ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας προληπτικής κολονοσκόπησης. Όμως, σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:
- Αίμα στα κόπρανα
- Αιμορραγία από το ορθό
- Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
- Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων
- Σιδηροπενική αναιμία
- Αποβολή βλέννας
- Μετεωρισμός
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, η επίσκεψη σας σε έναν έμπειρο γαστρεντερολόγο θα πρέπει να είναι άμεση. Η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση των πολυπόδων είναι η κολονοσκόπηση, μέσω της οποίας πραγματοποιείται λεπτομερής ενδοσκοπικός έλεγχος του εντέρου. Εάν διαπιστωθεί η παρουσία πολύποδα, τότε αυτός αφαιρείται και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.
Στη διάγνωση πολυπόδων βοηθούν και άλλες εξετάσεις όπως η CT κοιλίας, εξέταση κοπράνων για την παρουσία αίματος και ο βαριούχος υποκλυσμός.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει κάποιος προληπτικό έλεγχο;
Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 5 έτη. Σε περιπτώσεις ασθενών που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος συνιστάται από νεότερη ηλικία.
Πολύποδες παχέος εντέρου & Θεραπεία
Οι πολύποδες αφαιρούνται με την ενδοσκοπική επέμβαση της πολυπεκτομής. Η πολυπεκτομή είναι σύντομη και ανώδυνη επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία. Μετά την αφαίρεση του πολύποδα η ενδοσκοπική παρακολούθηση του παχέος εντέρου του ασθενούς θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κολονοσκόπηση. Αντιθέτως, εάν ο πολύποδας έχει εξελιχθεί σε κακοήθεια, τότε αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.
Κατά την κολεκτομή αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου και τα δύο υγιή τμήματά του επανασυνδέονται μέσω της αναστόμωσης.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με την ύπαρξη πολύποδα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο. Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα στην αντιμετώπιση πολυπόδων του παχέος εντέρου. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.