Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου(IBS) ή αλλιώς η σπαστική κολίτιδα  αποτελεί μια κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο , κοιλιακή διάταση, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και αίσθημα δυσφορίας στην κοιλιακή χώρα.

Πρόκειται για συχνή νόσο του γαστρεντερικού συστήματος, με συμπτώματα που αφορούν κυρίως το παχύ έντερο και δεν μπορούν να αποδοθούν σε οργανική νόσο. 

Πιο συγκεκριμένα, το σύνδρομο ταλαιπωρεί το 15-20% του πληθυσμού και ιδιαίτερα νεαρούς ασθενείς. Εκδηλώνεται 2-3 φορές συχνότερα στο γυναικείο φύλο και παρότι δεν απειλεί τη ζωή των ασθενών, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους και την καθημερινότητα τους . Είναι μια χρόνια πάθηση και παρόλο που δεν προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο έντερο και δεν αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου χρήζει αντιμετώπισης, καθώς τα συμπτώματά του υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης του συνδρόμου

Τα αίτια εμφάνισης της σπαστικής κολίτιδας δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, όμως θεωρείται ότι πρόκειται για νόσο πολυπαραγοντική που αποτελεί λειτουργική διαταραχή του εντέρου.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου είναι οι παρακάτω:

  • Έντονο στρες
  • Γυναικείο φύλο
  • Ορμονικές μεταβολές
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη)
  • Κληρονομικότητα
  • Αλλαγές στην εντερική χλωρίδα

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου είναι τα παρακάτω:

  • Κοιλιακός πόνος: περιγράφεται από τους ασθενείς ως έντονο σφίξιμο στην κοιλιά. Ο πόνος ενδέχεται να επιδεινωθεί από παράγοντες όπως το άγχος ή το φαγητό και ο ασθενής συνήθως νιώθει ανακούφιση μετά από την αφόδευση.
  • Διαταραχές κενώσεων: ενδέχεται να εκδηλώνονται με δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγές των δύο.
  • Πρήξιμο στην κοιλιά: το πρήξιμο στην κοιλιά προκαλεί στον ασθενή έντονη δυσφορία. Πολλές φορές συνοδεύεται από έντονα γουργουρητά και αέρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, εκτός από όλα τα παραπάνω συμπτώματα, ασθενείς με σπαστική κολίτιδα αισθάνονται ναυτία και τάση για ρέψιμο.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Αν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα η επίσκεψή σας σε έναν έμπειρο γαστρεντερολόγο θα πρέπει να είναι άμεση. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις ή διαγνωστικά τεστ που να βοηθούν στη διάγνωση του συνδρόμου. Ο θεράπων γαστρεντερολόγος ξεκινά με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέτασή του.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση του συνδρόμου και η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η καλή ενυδάτωση και η τακτική άσκηση συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Επίσης, η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ανακουφίζει από τα συμπτώματα και ενδέχεται να περιλαμβάνει προβιοτικά, αντιβιοτικά, σπασμολυτικά και αντιδιαρροϊκά.

Συμπερασματικά, πρέπει να επισημάνουμε πως η σπαστική κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο είναι μια πολύπλοκη κλινική οντότητα, που αν και δεν ενέχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία του ασθενούς, εντούτοις μπορεί να τον ταλαιπωρήσει ψυχικά και σωματικά.

Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο Γαστρεντερολόγο. Ο Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος Δημήτρης Καλογεράς έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.