Καρκίνος στομάχου

Το στομάχι είναι μέρος του πεπτικού συστήματος συνδέει τον οισοφάγο με το λεπτό έντερο και βοηθά στην ανάμειξη και την πολτοποίηση του φαγητού με περισταλτικές κινήσεις . Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του στομάχου. Μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το στομάχι και σε άλλα όργανα, όπως το λεπτό έντερο, τους λεμφαδένες, το ήπαρ, το πάγκρεας, καθώς και το παχύ έντερο.

Καρκίνος στομάχου: Ποιοι είναι οι τύποι;

Ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, με πιο συχνό το αδενοκαρκίνωμα. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν το γαστρικό λέμφωμα, το οποίο επηρεάζει τον λεμφικό ιστό του στομάχου και τον γαστρεντερικό στρωματικό όγκο (GIST), που αναπτύσσεται από τα τοιχώματα του στομάχου. Σπανιότερες μορφές είναι ο καρκίνος από πλακώδη κύτταρα και οι νευροενδοκρινείς όγκοι.

Καρκίνος στομάχου: Αίτια και προδιαθεσικοί παράγοντες

Ενώ δεν είναι απόλυτα βέβαιες οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη του.

Όσοι ασθενείς είναι άνω των 55 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Επιπλέον, οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές πιο συχνά από τις γυναίκες. Υπάρχουν, επίσης, βάσιμες ενδείξεις ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σε καρκίνο πεπτικού.

 Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στομάχου ή έχουν μια πάθηση όπως η κακοήθης αναιμία ή η γαστρική ατροφία (που έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη από την κανονική παραγωγή πεπτικών υγρών) μπορεί να συσχετιστούν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου.

Μερικοί άλλοι παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου είναι οι κάτωθι:

  • Χρόνια γαστρίτιδα
  • Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού
  • Πολύποδες στομάχου
  • Παχυσαρκία
  • Οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Διατροφή πτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο καρκίνος στομάχου;

Οι ασθενείς μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Εξαιτίας αυτού  συχνά η διάγνωση πραγματοποιείται μετά την εξάπλωση του καρκίνου. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή δυσφορία στην κοιλιά: Συνήθως εντοπίζεται στο άνω μέρος της κοιλιάς και μπορεί να είναι συνεχής ή διαλείπων.
  • Ναυτία και έμετος: Ενδέχεται να συνοδεύονται από αίσθημα βάρους στο στομάχι, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί έμετος με αίμα.
  • Απώλεια όρεξης: Η αίσθηση απέχθειας προς το φαγητό είναι σύνηθες σύμπτωμα.
  • Απώλεια βάρους: Η ανεξήγητη απώλεια βάρους αποτελεί ένδειξη καρκίνου, καθώς επηρεάζεται η πέψη και η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
  • Κούραση ή αδυναμία: Προκαλείται από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ενώ η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να προκαλέσει κούραση ή αδυναμία.
  • Αιμορραγία: Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί ως αιματέμεση ή με μαύρα κόπρανα λόγω παρουσίας αίματος.
  • Πρώιμος κορεσμός: Αίσθηση πληρότητας μετά από μικρή ποσότητα φαγητού, λόγω μειωμένης χωρητικότητας του στομάχου ή πίεσης από όγκο.
  • Δυσκολία στην κατάποση: Συμβαίνει όταν ο καρκίνος επεκτείνεται στο ανώτερο μέρος του στομάχου ή τον οισοφάγο.
  • Διόγκωση κοιλιάς (ασκίτης): Συσσώρευση υγρού που προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση του καρκίνου του στομάχου πέρα από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και τη φυσική εξέταση είναι απαραίτητη μια σειρά από εξετάσεις. Η ενδοσκόπηση αποτελεί βασική διαγνωστική μέθοδο. Εάν εντοπιστεί κάποια ύποπτη περιοχή, λαμβάνονται βιοψίες για μικροσκοπική ανάλυση και ανίχνευση καρκινικών κυττάρων.

Εάν διαγνωστεί καρκίνος, ενδέχεται να προγραμματιστούν πρόσθετες εξετάσεις σταδιοποίησης.  Η αξονική τομογραφία διενεργείται, για να διαπιστωθεί αν έχει εξαπλωθεί σε όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας ή οι πνεύμονες.

Επιπλέον, το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί το βάθος της διείσδυσης του όγκου στο τοίχωμα του στομάχου. Επίσης, εκτιμάται η προσβολή γειτονικών δομών και η κατάσταση των λεμφαδένων, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για το στάδιο της νόσου.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Τα σχέδια θεραπείας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση, την έκταση του όγκου και τη συνολική υγεία του ασθενούς. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.

Μερικοί ασθενείς σε πρώιμο στάδιο που περιλαμβάνει μόνο τις επιφανειακές στοιβάδες του τοιχώματος του στομάχου μπορεί να υποβληθούν σε ενδοσκοπική εκτομή του καρκίνου χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η βασική θεραπευτική προσέγγιση για τον καρκίνο του στομάχου περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, γνωστή ως γαστρεκτομή. Η επέμβαση μπορεί να είναι είτε ολική, με αφαίρεση ολόκληρου του στομάχου, είτε υφολική, με αφαίρεση μόνο του προσβεβλημένου τμήματος, ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση του όγκου.

Συχνά, κατά τη γαστρεκτομή, αφαιρούνται επίσης γειτονικοί λεμφαδένες για τη μείωση του κινδύνου υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων.

Η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί με τη μέθοδο του ανοικτού χειρουργείου, ωστόσο οι σύγχρονες τεχνικές, όπως η λαπαροσκόπηση και η ρομποτική χειρουργική, έχουν κερδίσει έδαφος λόγω του ελάχιστα επεμβατικού χαρακτήρα τους, προσφέροντας ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο πόνο για τους ασθενείς.

Εάν έχετε συμπτώματα που ενδέχεται να υποδηλώνουν κάποια κακοήθεια στο γαστρεντερικό σύστημα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γαστρεντερολόγο-Ενδοσκόπο Δημήτρη Καλογερά. Ο Δρ. Καλογεράς διαθέτει πολυετή εμπειρία τόσο στη διάγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.